Sunday, January 22, 2012

dilema Sang Graduan

assalammualaikum dan selamat hari raya buat mereka2 yg berbangsa cina.. permulaan niat semasa membuka lappy adalah mahu update ttg perkahwinan yg baru brlangsung di akhir bulan yg lalu, namun niat asal terpaksa dipesongkan oleh sebab tahap kelembapan internet untuk mengupload gambar.. makanya, setelah niat terpesong secara tidak berapa sengaja, jadi lah entry ini yg diberi tajuk :: dilema Sang Graduan ::

jgn salah sangka dgn tajuk kerana penulis iaitu aku (saja arini nak guna kata ganti nama PENULIS, agar entry yg ditaip kelihatan lebih serius lagi) tidak berniat mahu mengarang cerpen,, cuma hanya ingin berkongsi ttg sesuatu, perkara sebenar yg penulis alami, malah mungkin kebanyakan graduan lain juga alami..

GRADUAN!! bunyinya seperti gah dan membanggakan.. mana tidaknya usaha yg dituai selama bertahun2 berakhir dgn segulung penghargaan berupa DIPLOMA, IJAZAH, MASTER, ataupun PHD.. ibu-ibu dan bapa-bapa tersenyum sampai ke telinga saat melihat putera puterinya memakai jubah dan bertopi petak.. lagi lah kalau dlm kelompok tempat tinggal itu, hanya seorang dua yg berjaya sampai ke tahap pendidikan tinggi.. lagi la lebar kembang hidung mereka..

namun kejayaan yg dicanang, yg dibanggakan, kdg kala x bertahan lama.. situasi ni biasa sgt la terjadi andai lepas beberapa bulan tamat pengajian, para graduan yg dibangga2kan masih x memperoleh pekerjaan setimpal dgn taraf pendidikan mereka.. dah tue mula lah, yg mak siti bercakap begini, mak enon bercakap begitu membuat para ibu-ibu bapa-bapa yg kembang hidungnya tadi x senang duduk.. maklum lah anak yg dibangga2kan menjadi buah mulut org..

nampak mcm stress kn??
-
-
-
-
-

tapi tahukah anda2, wahai ibu-ibu bapa-bapa yg dikasihi yg dicintai,, wahai mak enon dan mak siti sekalian, dilema yg dihadapi oleh para graduan adik2 abang2 kakak2 kita ni??

intronya nampak terlalu panjang dan dramatik kn?? maklum lah lama x update blog,, so mesti dramatik sket kan.. oke abaikan penulis!!

sebenarnye bukan graduan xnk mencari kerja..

tapi kalau ::

(1) semua iklan yg diiklankan kat internet tue, mohon lah berbanyak kali mohon pon, payah sgt nk dapat.. rasanye da beratus emel kita hantar ke agensi2 yg menawarkan pekerjaan,, tp belom jugak lagi menampakkan hasil.. oke xpe,, mungkin belum ada rezeki!!!

(2) borang spa, rasanya da berbanyak kali update, buat permohonan baru, update lagi permohonan, dapat interview hepi x terkata, tapi lepas interview senyap sunyi tanpe berita.. betapa payahnya lah hai nk tembus masuk ke kerja kerajaan ni kan.. oke xpe.. mungkin rezeki belum memihak kat kita agaknya.. cuba lagi!!!

(3) kerja gomen payah sgt nk dapat, nk try lah keje swasta plakkan.. try lah apply.. sekali tue dapat, tapi ni pengalaman kawan penulis sendiri,, gaji yg diberi x sama mcm apa yg ditawarkan mase pegi interview.. xde pengalaman katanya.. tahan lah si kawan penulis ni kerja untuk beberapa bulan kumpul pengalaman, belajar macam2 sb nak buktikan dia boleh buat kerja setanding dgn senior.. bila si kawan ni da boleh buat kerja, semua org harap kat dia, si kawan ni cuba bawa berbincang minta diberikan barang sedikit elaun yg mmg layak dia dapat seperti yg dijanjikan awal2 bismillah lagi.. tp pihak atasan buat endah x endah.. maka kecewa lah si kawan tadi.. kerana gelaran "fresh graduate" makanya kebolehan yg si kawan ni ada,, di manipulate sesuka hati..

(4) lagi satu pasal course yg kita ambil kat U.. dulu masa form 6, mase matrix, jumpa kaunselor mintak pandangan, oke ke x course yg kita dapat kat U ni.. mcm mane dgn prospek kerjaya,, oke ke x.. laku ke x kita nih nnt kat bidang pekerjaan.. eh si kaunselor pon memberikan hujah, jgn risau pasal course yg awk dapat,, yg penting masuk U dulu.. nnt once da ada kelulusan awk boleh demand gaji etc.. bukanlah nk salahkan kaunselor,, tp bagi kami2 ni yg masuk U atas tiket "sb dapat offer" and x kira lah course ape pon ni,, payah jugak nk menyelit2 ruang dan peluang untuk buatkan majikan ambil kita bekerja.. lagi2 lah kalau pekerjaan yg kita nk cuba tue jauh menyimpang dari course yg kite ambil dulu... masa interview jek bila pandang apa course yg kita ambil, siap ckp, eh ade eh course ni?? course apa nih ek?? you study ape jek ek?? omg lah sgt kan.. 
- then kalau nak kerja yg betul2 dlm course kite plak,, yg ramai semuanya da tahap veteran2.. dah mmg tahap patut ada skuad pelapis untuk ganti tempat depa nih.. eh tapi depa ni x mahu mengalah.. alang2 org nk guna khidmat aku, guna selagi boleh.. itu kata depa.. tp yg merananye siapa?? kami nih lah.. para graduan yg segar bugar dari ladang.. x diberi ruang dan peluang untuk menggalas tanggungjawap dgn alasan kami ni fresh lagi.. apa pun x tahu..

(5) pernah sekali cuba berkhidmat untuk company yg namanya mmg gah,, semua org tahu pasal company nih.. depa ni dok rekrut fresh2 graduate lah.. di umpannye dgn gaji yg lumayan.. aummm!!! siapa yg x nak kan cik enon?? try lah budak2 segar dari ladang nih bekerja.. ye,, mmg gaji awak bagi tue besar.. tapi awak perah keringat kami nih lagi besar dr ape yg awk bagi.. "eh x kan itu pon nk memilih, bukan senang nk senang tahu??" itu la hujah mereka2 yg x paham situasi kami.. yess!! cik enon, cik siti,, kami tahu bukan senang nak senang.. kalau nak senang kami kena berpayah2 dulu.. tapi kalau kerja bermati-matian,, smpai nk solat pon kne kejar2, nak kencing pon kena lari2, ari2 kena maki,, ya Allah kerja apa tue namanya.. 

(6) kalau yg rumahnya jauh dari tempat kerja,, kalau nk pergi kerja kena naik kenderaan awam.. kalau perkhidmatan kenderaan awam tip top tahap kelas pertama tahan lah lagi cik jah oiii... nih dgn kena bersesak2,, ari2 kena bergaduh berebut2 nak naik,, kalau terlepas satu, jawapnya lagi dua jam lah baru sampai yg lagi satu.. eh memang mcm tue lah hidup kat kota besar.. kalau x tahan, pindah sajalah,, xpun beli kereta.. habis cerita.. kalau ckp saja mmg senang nak habiskan cerita cik timah,, tp setiap org ada kesusahan sendiri.. kdg2 terpaksa memilih pekerjaan jugak untuk kesenangan urusan lainnya.. maklum jek lah ada jugak graduan yg da berkahwin,, jadik fikiran tue x bolehlah lepas untuk diri sendiri jek.. kena lah fikir suami, isteri dan keluarga ye x??

hmmmmmmm

mungkin terlalu mudah org nak lemparkan kata2 pandangan pendapat sehingga x sedar suaranya itu telah menghiris luka jiwa manusia lain.. tapi fahamilah.. kita yg berkata2 ini mmg senang,, semua nampak mudah.. kalau nk tahu mudah ke payah,, letak lah diri kita di tempat org tue.. barulah kita merasa..

sekian!!!!

****pesanan penulis :: entry ni x de kaitan dgn cik enon, mak siti, cik jah mahupun cik timah yg berada di muka bumi ini.. nama2 ini hanya ilusi penulis semata2.. sekian